Léto je jako stvořené pro oslavy veho druhu. Proč se neblýsknout před známými originálním dortem, který v obchodě běně nekoupíte? Větrníkový dort ohromí nejen oslavence! S naím receptem se určitě podaří.
Recept je cca na 16 porcí
Doba přípravy: asi 80 minut
Doba pečení: asi 20 + 20 minut
Na ovocnou náplň:
brusinkový kompot (hmotnost po odkapání asi 120 g) mangový kompot (hmotnost po odkapání asi 230 g) 2 bal. Dort. elé červeného Dr.Oetker 3 zarovnané líce cukru 250 ml vody
Na krém: 2 plátky elatiny v plátcích Dr.Oetker 1 líce vody 1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker 400 ml mléka 2 zarovnané líce cukru 250 ml smetany ke lehání 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
Na křehké těsto: 250 g hladké mouky 75 g cukru 1 bal. Vanilínového cukru Dr.Oetker 200 g změklého másla nebo margarínu
Na odpalované těsto: 125 ml vody 75 g másla nebo margarínu 75 g hladké mouky petka soli, 2 vejce
Na ozdobení: 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker 1 zarovnaná líce moučkového cukru
Ovoce necháme na sítku odkapat. elé připravíme s cukrem podle návodu na obalu, ale jen s 250 ml vody. Ovoce vmícháme do elé a necháme vychladnout.
elatinu necháme nabobtnat s vodou podle návodu na obalu. Zlatý klas uvaříme s mlékem a cukrem podle návodu na obalu. Vymačkané plátky elatiny rozpustíme v horkém Zlatém klasu a za občasného míchání necháme vychladnout.
V míse smícháme mouku s cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka. Na dno vymazané formy naneseme 2/3 těsta. Ze zbylého těsta vytvarujeme okraj vysoký asi 2 cm. Na několika místech pomocí vidličky propíchneme. Vloíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 200°C
Horkovzduná trouba: 180°C
Plynová trouba: stupeň 4
Doba pečení: asi 20 minut
Korpus necháme vychladnout. Poté ho uvolníme z formy a poloíme na podnos.
V kastrůlku svaříme vodu s máslem nebo margarínem. Přidáme mouku se solí a vařečkou vymícháme dohladka tak, aby se nelepilo na okraj kastrůlku. Těsto vloíme do mísy. Přidáme vejce a lehačem vyleháme dohladka. Na vymazaný plech pomocí dvou kávových liček vytvoříme asi 25 hromádek o velikosti vlaského ořechu. Vloíme do předehřáté trouby a pečeme při stejné teplotě asi 20 minut (prvních 15 minut troubu neotvíráme!) Větrníčky necháme vychladnout.
Smetanu se Smeta-fixem vyleháme do tuha. Vychladlý Zlatý klas vyleháme a zlehka vmícháme lehačku. Krém naneseme do cukrářského sáčku a pomocí trubičky vytvoříme do dna větrníků otvor a naplníme je krémem. Ovocnou náplň naneseme na korpus a potřeme zbytkem krému. Na povrch naneseme naplněné větrníčky a dozdobíme polevou rozputěnou podle návodu na obalu.
Dort uloíme asi na 2 hodiny do chladničky a před podáváním pocukrujeme.
Autor: editor
Vloeno: 10.7.17
Letní klasika meruňkový koláč nemusí být jen
z kynutého těsta. V téhle variantě ho upečete rychleji, a také vám
vydrí mnohem déle křehký. Ale...
Celý článek
Vánoce jsou za dveřmi a mnohé z nás čeká příprava
svátečního menu. Nejen tědrý den, ale i dalí vánoční svátky
chceme proít s rodinou,...
Celý článek
Kdo z nás by neznal a někdy neochutnal puding. Teplý
s pikotky, vychlazený s ovocem. Vděčné řeení pro bezradnou
hospodyňku u poloprázdné ledničky,...
Celý článek
Kulinářská hvězda z televizního pořadu Ano, éfe! Zdeněk
Pohlreich (52) teď připravuje pokračování svého úspěného pořadu.
Majitelům restaurací se...
Celý článek