Facebook
HLEDÁNÍ               DNES JE 25.4.2024
ZAREGISTRUJTE SE    |    ZAPOMNĚLA JSTE HESLO ?

JMÉNO         HESLO  

DÍKY REGISTRACI ZÍSKÁTE MOŽNOST PŘISPÍVAT DO DISKUZÍ A POKLÁDAT OTÁZKY V PORADNÁCH
Elektronické Miminko zakoupíte zde
Elektronické Auto4drive zakoupíte zde

ŠARLOTA NEMUSÍ BÝT JEN KRÁSNÁ SLEČNA. UPEČTE SI JI DOMA!

Kdo z nás by neznal a někdy neochutnal puding. Teplý s piškotky, vychlazený s ovocem. Vděčné řešení pro bezradnou hospodyňku u poloprázdné ledničky, ale také vzpomínka na pochoutku z dětství. Věděli jste ale, že z pudingů se dají upéct výborné moučníky? Nechte se inspirovat receptem na Šarlotu s pudingem.

Z historie pudingu

Velmi zajímavá je historie pudingu i samotné označení „puding“. Slovo puding pochází z Anglie a vzniklo z francouzského slova „boudin“. Tímto pojmem se v 17. a 18. století označovaly moučné pokrmy vařené ve vodní lázni, ale také pokrmy pečené, které se konzumovaly částečně teplé. Slovem „puding“ byly pojmenovány také studené dezerty z mouky nebo škrobové moučky. Používalo se tedy jedno označení pro tři odlišné dezerty.

První známá zmínka o studeném pudingu ze škrobové moučky se objevila v kuchařské knize z roku 1823.

Než Dr.August Oetker pojmenoval v roce 1894 svůj výrobek ze škrobové moučky slovem „puding“, prostudoval množství historických dokumentů a starých kuchařských knih, aby si utřídil názvy, které se do té doby používaly jako označení pro studené dezerty vyrobené z různých surovin. Jeho zásluhou se tak prosadilo slovo „puding“ jako název pro moučné pokrmy ze škrobové moučky. Vyrobil tedy nejen vynikající dezert, na kterém si už několik generací pochutnávají milióny lidí, ale postaral se i o jazykovou srozumitelnost a přesnost.

Šarlota

Potřebujete:

Na těsto:

  • 2 vejce
  • 30 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru (např. Dr.Oetker)
  • 40 g polohrubé mouky

Na náplň:

  • 500 ml mléka
  • 2 balíčky pudingu s vanilkovou příchutí (např. Puding Original Dr.Oetker)
  • 50 g cukru
  • 2 lžíce rumu (můžete nahradit rumovým aroma)

Příprava:

Elektrickým šlehačem našleháme žloutky s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny, zlehka vmícháme mouku a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Vymícháme hladké těsto. Rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a dáme péct.

Pečeme asi 15 minut při 180 stupních v elektrické troubě (horkovzdušná 160 stupňů, plynová stupeň 3). Po upečení ihned stáhneme papír a těsto srolujeme.

Na přípravu náplně uvaříme z mléka a pudingového prášku hustý puding, který necháme mírně zchladnout. Přidáme rum nebo aroma a zamícháme. Vychladlou roládu rozbalíme a po delší straně rozřízneme na tři úzké pásky. Každý díl potřeme marmeládou a zabalíme rolády. Šikmo nakrájíme plátky, které klademe do misky vyložené potravinářskou folií. Na plátky dáme vrstvu pudingu a opět řezy. Tak postupujeme, dokud nespotřebujeme všechen puding a rolády. Dáme do chladničky asi na 1 hodinu ztuhnout.

Po ztuhnutí, nejlépe druhý den, vyklopíme a můžeme ozdobit podle fantazie např. šlehačkou nebo jahodami.


Autor: editor
Vloženo: 21.8.09

VĚTRNÍKOVÝ DORT - RECEPT

Léto je jako stvořené pro oslavy všeho druhu. Proč se neblýsknout před známými originálním dortem, který v obchodě běžně nekoupíte? Větrníkový dort...
Celý článek

MYTÍ NÁDOBÍ V MYČCE: TIPY A TRIKY PRO LEPŠÍ VÝSLEDEK

Mnoho žen po pořízení myčky zažívá lehké rozčarování. Myčka nemyje, tak jak si představovaly, nádobí je zašedlé, příbory rezaví a na talířích...
Celý článek

MAGGI VÁNOČNÍ RECEPTOVÁ SOUTĚŽ

Vánoce jsou za dveřmi a mnohé z nás čeká příprava svátečního menu. Nejen Štědrý den, ale i další vánoční svátky chceme prožít s rodinou,...
Celý článek

KUCHAŘ POHLREICH PŘITVRDÍ

Kulinářská hvězda z televizního pořadu Ano, šéfe! Zdeněk Pohlreich (52) teď připravuje pokračování svého úspěšného pořadu. Majitelům restaurací se...
Celý článek