Kdo z nás by neznal a někdy neochutnal puding. Teplý s pikotky, vychlazený s ovocem. Vděčné řeení pro bezradnou hospodyňku u poloprázdné ledničky, ale také vzpomínka na pochoutku z dětství. Věděli jste ale, e z pudingů se dají upéct výborné moučníky? Nechte se inspirovat receptem na arlotu s pudingem.
Velmi zajímavá je historie pudingu i samotné označení puding. Slovo puding pochází z Anglie a vzniklo z francouzského slova boudin. Tímto pojmem se v 17. a 18. století označovaly moučné pokrmy vařené ve vodní lázni, ale také pokrmy pečené, které se konzumovaly částečně teplé. Slovem puding byly pojmenovány také studené dezerty z mouky nebo krobové moučky. Pouívalo se tedy jedno označení pro tři odliné dezerty.
První známá zmínka o studeném pudingu ze krobové moučky se objevila v kuchařské knize z roku 1823.
Ne Dr.August Oetker pojmenoval v roce 1894 svůj výrobek ze krobové moučky slovem puding, prostudoval mnoství historických dokumentů a starých kuchařských knih, aby si utřídil názvy, které se do té doby pouívaly jako označení pro studené dezerty vyrobené z různých surovin. Jeho zásluhou se tak prosadilo slovo puding jako název pro moučné pokrmy ze krobové moučky. Vyrobil tedy nejen vynikající dezert, na kterém si u několik generací pochutnávají milióny lidí, ale postaral se i o jazykovou srozumitelnost a přesnost.
Potřebujete:
Na těsto:
Na náplň:
Příprava:
Elektrickým lehačem naleháme loutky s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny, zlehka vmícháme mouku a z bílků ulehaný tuhý sníh. Vymícháme hladké těsto. Rozetřeme na plech vyloený papírem na pečení a dáme péct.
Pečeme asi 15 minut při 180 stupních v elektrické troubě (horkovzduná 160 stupňů, plynová stupeň 3). Po upečení ihned stáhneme papír a těsto srolujeme.
Na přípravu náplně uvaříme z mléka a pudingového práku hustý puding, který necháme mírně zchladnout. Přidáme rum nebo aroma a zamícháme. Vychladlou roládu rozbalíme a po delí straně rozřízneme na tři úzké pásky. Kadý díl potřeme marmeládou a zabalíme rolády. ikmo nakrájíme plátky, které klademe do misky vyloené potravinářskou folií. Na plátky dáme vrstvu pudingu a opět řezy. Tak postupujeme, dokud nespotřebujeme vechen puding a rolády. Dáme do chladničky asi na 1 hodinu ztuhnout.
Po ztuhnutí, nejlépe druhý den, vyklopíme a můeme ozdobit podle fantazie např. lehačkou nebo jahodami.
Autor: editor
Vloeno: 21.8.09
Léto je jako stvořené pro oslavy veho druhu. Proč se
neblýsknout před známými originálním dortem, který v obchodě běně
nekoupíte? Větrníkový dort...
Celý článek
Mnoho en po pořízení myčky zaívá lehké rozčarování.
Myčka nemyje, tak jak si představovaly, nádobí je zaedlé, příbory
rezaví a na talířích...
Celý článek
Vánoce jsou za dveřmi a mnohé z nás čeká příprava
svátečního menu. Nejen tědrý den, ale i dalí vánoční svátky
chceme proít s rodinou,...
Celý článek
Kulinářská hvězda z televizního pořadu Ano, éfe! Zdeněk
Pohlreich (52) teď připravuje pokračování svého úspěného pořadu.
Majitelům restaurací se...
Celý článek