Facebook
HLEDÁNÍ               DNES JE 15.2.2025
ZAREGISTRUJTE SE    |    ZAPOMNĚLA JSTE HESLO ?

JMÉNO         HESLO  

DÍKY REGISTRACI ZÍSKÁTE MOŽNOST PŘISPÍVAT DO DISKUZE A POKLÁDAT OTÁZKY V PORADNÁCH
Elektronick˜ Miminko zakoup˜te zde
Elektronick˜ Auto4drive zakoup˜te zde

BYLINKOVÁ ZAHRÁDKA

Sehnat čerstvé bylinky dnes není velký problém, prodávají se v květináčích i ve svazcích. Nejčerstvější přísun kuchyňských bylinek vám ale zajistí vlastní bylinková zahrádka. Nezabere moc místa, protože bylinky se používají jen v malém množství, a můžete ji mít třeba i na balkóně.

Řadu prospěšných účinků mají i bylinky běžně používané v kuchyni, proto je potřeba pracovat s nimi opatrně při přípravě stravy v těhotenství nebo u malých batolat, kdy mohou uživateli naopak i znepříjemnit život (například šalvěj, rozmarýn, dobromysl nebo oregano), nebo dokonce uškodit.

Libeček lékařský

Kořennou chu a vůni libečku si rádi dopřejeme na bramborách či v masových omáčkách. Jeho používání se ale nedoporučuje těhotným ženám, protože může vyvolat nevolnost či závra. Jinak je výborný nejen pro ochucení pokrmů, ale také pro své léčebné účinky. Působí močopudně a podporuje trávení, pomáhá proti nadýmání a pálení žáhy. Čaj z kořene má mít také účinky proti migréně. Koupel v nálevu z libečkových listů působí proti pocení nohou a zklidňuje pokožku. Nejlepší je čerstvý, ale používá se i sušený, své aroma si uchová i po usušení.

Roketa setá

Roketa (používá se i název rukola) je známá v posledních letech i u nás jako součást zelených salátů. Její původ je ve Středomoří a její příbuznou je hořčice. I roketa obsahuje množství hořčičné silice, která jí dává štiplavě pikantní příchu. Používají se především čerstvé listy, které mají nezastupitelné místo v salátech a pomazánkách. Má ale kromě chuových i antibakteriální účinky, obsahuje hodně vitamínu C a příznivě působí na trávení.

Kopr vonný

Nezaměnitelné aroma kopru máme rádi v omáčkách či salátech, a to díky obsaženým éterickým olejům. Právě proto je nejlepší jej používat čerstvý, protože sušením i nakládáním do nálevu o část charakteristické vůně přichází. Má ale také příznivý účinek na trávení, působí i močopudně a některé zdroje mluví i o podpůrném účinku na tvorbu mateřského mléka.

Česnek kuchyňský

Používání česneku v kuchyni i pro léčení je známo odedávna. Používá se cibulka, která je tvořena jednotlivými stroužky. Obsahuje éterické oleje a allicin, který má silné antibiotické účinky. Působí dezinfekčně, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Pomáhá i při nadýmání. Zvláštní upozornění je určeno těhotným ženám – vzhledem k účinkům na krev se nedoporučuje konzumovat víc než 3 stroužky česneku denně. V kuchyni se používá nakrájený nebo rozetřený v syrovém i vařeném stavu.

Řapíkatý celer

Má výrazný močopudný účinek, příznivě působí na látkovou výměnu a nervový systém. Díky tomu nám pomůže při zlepšení metabolismu a vyplavování toxických látek z organismu. Používáme ho do zeleninových příloh, můžeme jej dusit, zapékat a podobně.

Pelyněk

Podporuje trávení a zlepšuje odtok žluči. Díky tomu příznivě ovlivňuje trávení tuků. Nesmí se však používat v nadměrných dávkách a dlouhodobě, zakázán je těhotným ženám. Používá se ve formě tinktury, nedoporučuje se překračovat doporučené množství.

Kurkuma

Toto rostlinné koření žluté barvy je součástí karí směsí a je známo jeho příznivé působení na prokrvení. Pomáhá při menstruačních obtížích a artritidě, při dietě oceníme jeho působení na trávení tuků a podporu tvorby žluči. Používá se do rýžových nebo masových pokrmů.

Rozmarýn

Tato rostlinka, která porůstá jako šedozelený koberec svahy jižní Francie, působí neobyčejně blahodárně na nᚠtrávicí systém. Využijeme její schopnost snížení krevního tlaku, podpory trávení a zmírnění nadýmání. Nedoporučuje se však používání rozmarýnové silice pro těhotné ženy. Používá se jako koření na maso a zeleninové pokrmy, čerstvý i sušený.

GALERIE

Galerie


Autor: editor
Vloženo: 9.3.17

PŘÍČINOU BOLESTI ZAD MَE BÝT I SEZENÍ S NOHOU PŘES NOHU

Sezení s nohou přes nohu může být závažným prohřeškem proti etiketě, zvl᚝ když se pohybujete ve společnosti velmi významných lidí. Kromě toho, že...
Celý článek

JAKÝ JE PŘÍBĚH VAŠÍ SNÍDANĚ?

Snídaně je základem naší fyzické i duševní kondice, měla by totiž dodat přibližně čtvrtinu denní potřeby energie. Nestíháte ji? Snídaně se dá...
Celý článek

CO JSOU SUPERPOTRAVINY, RAW FOOD NEBO SMOOTHIES?

Všude se dnes mluví o superpotravinách. Víte, co to vlastně je? A proč nám může prospět raw food? Nebo jak si připravíme smoothies? Více se dozvíte...
Celý článek

V KANCELÁŘI VÁM KROMĚ BOLESTÍ ZAD HROZÍ I SYNDROM KARPÁLNÍHO TUNELU

U počítače si musíte dávat pozor na oči, při dlouhém sezení přetěžujete svaly, klimatizace způsobuje nachlazení nebo vysušuje pokožku. Vypadá to...
Celý článek