Připraveno ve spolupráci s časopisem Báječná rodina, www.bajecna-rodina.cz.
Chtěli bychom se zbavit pár přebytečných kilogramů, abychom byli zdravějí. Měli bychom si vak dát pozor, pokud začneme hubnout z neznámých příčin. V první chvíli nás tato skutečnost můe potěit. Dopneme těsné kalhoty a pohled na váhu nás uspokojuje. Nechtěná ztráta tělesné hmotnosti vak můe v řadě případů signalizovat zdravotní problém.
Plánovaná redukce kilogramů či počtu centimetrů v pase je vhodná jen pro jinak zdravé jedince a pacienty s chorobami přímo spojenými s nadměrnou hmotností, jako jsou diabetici 2. typu nebo osoby s vysokým krevním tlakem. Naopak nemocní s akutními i mnohými chronickými chorobami mohou omezením příjmu kalorií, bílkovin, vitaminů a minerálních látek zhorit svůj zdravotní stav za bezpečnou hranici.
Více nám o podvýivě spojené s nedostatkem ivin prozradil Mgr. Pavel Suchánek, odborník na zdravou výivu: Sníení počtu kalorií, nedostatek kvalitních bílkovin, minerálních látek a vitaminů vede k poruení imunitních procesů, take se člověk stává náchylnějí k infekcím, včetně chřipky, varuje Mgr. Suchánek. Právě v počátku roku zpravidla sílí a vrcholí epidemie chřipky. Nedostatek přijímaných ivin a energie komplikuje, zpomaluje a prodluuje uzdravení a následnou rekonvalescenci, dodává odborník. Proto můe trvat i několik dlouhých týdnů, ne se nedostatečně vyivovaný člověk zcela uzdraví. U chronicky nemocných pak nedostatečná výiva přispívá k vysokému riziku komplikací, a to a smrtelných infekčních komplikací, jakými je například zápal plic.
Průzkum, který probíhal v letech 2006 a 2010 v zemích EU, prokázal, e nemocní, kteří jedí méně ne polovinu potřebného mnoství (před hospitalizací), mají dvojnásobné riziko úmrtí v průběhu hospitalizace. To neplatí jen pro pacienty starí 65 let, ale jde o univerzální pravidlo pro nemocné, jejich stav vyaduje pobyt v nemocnici. Podvyivení lidé vyadují intenzivnějí léčbu, více léků a péče, zůstávají déle v nemocnici. Podle průzkumu trpí 40 % hospitalizovaných osob podvýivou (na celém světě). Problém bývá podvýivu včas rozeznat, protoe podvýiva můe ohroovat lidi v pásmu nadváhy či normální hmotnosti.
Nemoc si nikdo neplánuje, ale pokud nás či někoho z blízkých u postihne, můeme mít v záloze nutriční řeení v podobě klinické enterální výivy, které posiluje obranyschopnost a urychluje hojení v akutních stavech, mírní negativní důsledky chronických chorob, předchází vyhladovění při závaných, například nádorových onemocněních.
Přípravky klinické enterální výivy dodají potřebnou energii, kvalitní bílkoviny, vitaminy a minerální látky, některé obsahují i prebiotika, tedy látky, které pozitivně ovlivňují stav střevní mikroflóry, upozorňuje Pavel Suchánek. Dostatek kvalitních bílkovin, sacharidů a doplnění vitaminů spolu s minerálními látkami působí proti úbytku svalové hmoty, k němu dochází u pacientů upoutaných na lůko, radí Suchánek. Funkční svalstvo pak napomáhá i rychlejí rekonvalescenci a umoňuje účinnou rehabilitaci, usnadňuje vstávání z lůka, mírní pocit únavy. Proto je vhodné pamatovat na klinickou enterální výivu také před (plánovanou) operací a zařadit ji do léčebného reimu v řádu několika hodin po chirurgickém výkonu.
Autor: editor
Vloeno: 11.7.12
Sezení s nohou přes nohu můe být závaným prohřekem
proti etiketě, zvlá kdy se pohybujete ve společnosti velmi významných
lidí. Kromě toho, e...
Celý článek
Snídaně je základem naí fyzické i duevní kondice, měla by
toti dodat přiblině čtvrtinu denní potřeby energie. Nestíháte ji?
Snídaně se dá...
Celý článek
Vude se dnes mluví o superpotravinách. Víte, co to vlastně je?
A proč nám můe prospět raw food? Nebo jak si připravíme smoothies?
Více se dozvíte...
Celý článek
Sehnat čerstvé bylinky dnes není velký problém, prodávají se
v květináčích i ve svazcích. Nejčerstvějí přísun kuchyňských
bylinek vám ale zajistí...
Celý článek