Připraveno ve spolupráci s časopisem Báječná rodina, www.bajecna-rodina.cz.
Chtěli bychom se zbavit pár přebytečných kilogramů, abychom byli zdravější. Měli bychom si však dát pozor, pokud začneme hubnout z neznámých příčin. V první chvíli nás tato skutečnost může potěšit. Dopneme těsné kalhoty a pohled na váhu nás uspokojuje. Nechtěná ztráta tělesné hmotnosti však může v řadě případů signalizovat zdravotní problém.
Plánovaná redukce kilogramů či počtu centimetrů v pase je vhodná jen pro jinak zdravé jedince a pacienty s chorobami přímo spojenými s nadměrnou hmotností, jako jsou diabetici 2. typu nebo osoby s vysokým krevním tlakem. Naopak nemocní s akutními i mnohými chronickými chorobami mohou omezením příjmu kalorií, bílkovin, vitaminů a minerálních látek zhoršit svůj zdravotní stav za bezpečnou hranici.
Více nám o podvýživě spojené s nedostatkem živin prozradil Mgr. Pavel Suchánek, odborník na zdravou výživu: „Snížení počtu kalorií, nedostatek kvalitních bílkovin, minerálních látek a vitaminů vede k porušení imunitních procesů, takže se člověk stává náchylnější k infekcím, včetně chřipky,“ varuje Mgr. Suchánek. Právě v počátku roku zpravidla sílí a vrcholí epidemie chřipky. „Nedostatek přijímaných živin a energie komplikuje, zpomaluje a prodlužuje uzdravení a následnou rekonvalescenci,“ dodává odborník. Proto může trvat i několik dlouhých týdnů, než se nedostatečně vyživovaný člověk zcela uzdraví. U chronicky nemocných pak nedostatečná výživa přispívá k vysokému riziku komplikací, a to až smrtelných infekčních komplikací, jakými je například zápal plic.
Průzkum, který probíhal v letech 2006 až 2010 v zemích EU, prokázal, že nemocní, kteří jedí méně než polovinu potřebného množství (před hospitalizací), mají dvojnásobné riziko úmrtí v průběhu hospitalizace. To neplatí jen pro pacienty starší 65 let, ale jde o univerzální pravidlo pro nemocné, jejichž stav vyžaduje pobyt v nemocnici. Podvyživení lidé vyžadují intenzivnější léčbu, více léků a péče, zůstávají déle v nemocnici. Podle průzkumu trpí 40 % hospitalizovaných osob podvýživou (na celém světě). Problém bývá podvýživu včas rozeznat, protože podvýživa může ohrožovat lidi v pásmu nadváhy či normální hmotnosti.
Nemoc si nikdo neplánuje, ale pokud nás či někoho z blízkých už postihne, můžeme mít v záloze nutriční řešení v podobě klinické enterální výživy, které posiluje obranyschopnost a urychluje hojení v akutních stavech, mírní negativní důsledky chronických chorob, předchází „vyhladovění“ při závažných, například nádorových onemocněních.
„Přípravky klinické enterální výživy dodají potřebnou energii, kvalitní bílkoviny, vitaminy a minerální látky, některé obsahují i prebiotika, tedy látky, které pozitivně ovlivňují stav střevní mikroflóry,“ upozorňuje Pavel Suchánek. „Dostatek kvalitních bílkovin, sacharidů a doplnění vitaminů spolu s minerálními látkami působí proti úbytku svalové hmoty, k němuž dochází u pacientů upoutaných na lůžko,“ radí Suchánek. Funkční svalstvo pak napomáhá i rychlejší rekonvalescenci a umožňuje účinnou rehabilitaci, usnadňuje „vstávání z lůžka“, mírní pocit únavy. Proto je vhodné pamatovat na klinickou enterální výživu také před (plánovanou) operací a zařadit ji do léčebného režimu v řádu několika hodin po chirurgickém výkonu.
Autor: editor
Vloženo: 11.7.12
Sezení s nohou přes nohu může být závažným prohřeškem
proti etiketě, zvlášť když se pohybujete ve společnosti velmi významných
lidí. Kromě toho, že...
Celý článek
Snídaně je základem naší fyzické i duševní kondice, měla by
totiž dodat přibližně čtvrtinu denní potřeby energie. Nestíháte ji?
Snídaně se dá...
Celý článek
Všude se dnes mluví o superpotravinách. Víte, co to vlastně je?
A proč nám může prospět raw food? Nebo jak si připravíme smoothies?
Více se dozvíte...
Celý článek
Sehnat čerstvé bylinky dnes není velký problém, prodávají se
v květináčích i ve svazcích. Nejčerstvější přísun kuchyňských
bylinek vám ale zajistí...
Celý článek