Potrava bohatá na olivový olej, ořechy, ryby, drůbež a určité druhy ovoce a zeleniny může odvrátit propuknutí Alzheimerovy nemoci. Potvrzují to poslední výzkumy amerických vědců.
Lidem, kteří konzumují potraviny vhodné pro dobrou funkci mozku, hrozí o 40 procent nižší nebezpečí, že budou ve stáří trpět Alzheimerovou chorobou. „Strava je nejjednodušší způsob, jak ovlivnit riziko, že onemocníte,“ tvrdí Dr. Yian Guová, vedoucí studie z newyorské Kolumbijské univerzity.
Protože dosud neexistuje lék, který by dovedl pacienty s tímto onemocněním uzdravit, je jedinou obranou prevence – zvláště u stále stárnoucí populace v rozvinutých zemích.
Všechny dosavadní výzkumy se zaměřovaly na jednotlivé látky v potravě s pozitivními účinky na funkci mozku. Americká studie je první svého druhu, která se zabývala konkrétními skupinami potravin, jejichž konzumace souvisí s tímto onemocněním.
Lidé by se měli vyhnout červenému masu a máslu, obsahujícím škodlivé nasycené mastné kyseliny a naopak si dopřát stravu bohatou na omega-3 mastné kyseliny, vitamín E, B 12 a kyselinu listovou.
Během výzkumu vědci sledovali 4 roky 2 148 zdravých seniorů nad 65 let. Ti každých 18 měsíců prošli testy na Alzheimerovu nemoc, která se vyvinula u 253 respondentů.
Ti, jimž se choroba vyhnula, měli ve svém jídelníčku bohatě zastoupeny salátové dressingy z olivového oleje, ořechy, ryby, rajčata, drůbež, brukvovitou a listovou zeleninu – například brokolici či špenát.
„Tento druh stravy snižuje nebezpečí vzniku neléčitelné demence o 40 procent,“ tvrdí Guová. Její jednotlivé složky, omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a foláty (vitamíny skupiny B syntetizující DNA A RNA) zároveň přímo chrání mozkovou tkáň.
Současná léčba Alzheimerovy choroby, kterou na světě trpí více než 26 miliónů lidí, si dovede poradit pouze s některými příznaky, ale nemoc samotnou odvrátit nedokáže.
Autor: text Korzo
Vloženo: 13.4.10
Sezení s nohou přes nohu může být závažným prohřeškem
proti etiketě, zvlášť když se pohybujete ve společnosti velmi významných
lidí. Kromě toho, že...
Celý článek
Snídaně je základem naší fyzické i duševní kondice, měla by
totiž dodat přibližně čtvrtinu denní potřeby energie. Nestíháte ji?
Snídaně se dá...
Celý článek
Všude se dnes mluví o superpotravinách. Víte, co to vlastně je?
A proč nám může prospět raw food? Nebo jak si připravíme smoothies?
Více se dozvíte...
Celý článek
Sehnat čerstvé bylinky dnes není velký problém, prodávají se
v květináčích i ve svazcích. Nejčerstvější přísun kuchyňských
bylinek vám ale zajistí...
Celý článek