Vědci zjistili, že pití šumivého vína má stejně pozitivní vliv na srdce jako kakao. A k tomu si víc užijete.
Tým vedený Dr. Jeremy Spencerem z Univerzity v Readingu zjistil, že šampaňské má stejně kladný efekt na srdce jako červené víno. Obsahuje totiž polyfenolové antioxidanty, o nichž se předpokládá, že chrání před vlivem volných radikálů v těle. Tyto antioxidanty zpomalují vylučování oxidu dusíku z krve, snižují krevní tlak a tím i nebezpečí srdečních příhod či mrtvice.
„Zjistili jsme, že pár skleniček denně má kladný vliv na žilní stěny. Z toho plyne, že šampaňské může snižovat nebezpečí mrtvice a srdečních chorob. Je to velmi zajímavé,“ řekl Dr. Spencer reportérům listu Telegraph.
Tento tým vědců zjistil, že i kakao obsahuje hodně polyfenolových antioxidantů, což znamená, že nám třeba šálek horkého kakaa před spaním prospěje.
„Ale přiznávám, že to už není taková zábava,“ poznamenal ke kakau Dr. Spenser s úsměvem.
Vědci se ujali výzkumu šampaňského, protože se ví, že prospěšné antioxidanty jsou v červeném víně, ale nikoliv v bílém. O šampaňském přetrvávaly pochybnosti, protože toto víno obsahuje jak červené, tak i bílé hrozny. Vyrábí se ze směsi hroznů pinot noir a pinot meunier i jedné bílé odrůdy, konkrétně chardonnay.
Autor: text Korzo
Vloženo: 17.12.09
Sezení s nohou přes nohu může být závažným prohřeškem
proti etiketě, zvlášť když se pohybujete ve společnosti velmi významných
lidí. Kromě toho, že...
Celý článek
Snídaně je základem naší fyzické i duševní kondice, měla by
totiž dodat přibližně čtvrtinu denní potřeby energie. Nestíháte ji?
Snídaně se dá...
Celý článek
Všude se dnes mluví o superpotravinách. Víte, co to vlastně je?
A proč nám může prospět raw food? Nebo jak si připravíme smoothies?
Více se dozvíte...
Celý článek
Sehnat čerstvé bylinky dnes není velký problém, prodávají se
v květináčích i ve svazcích. Nejčerstvější přísun kuchyňských
bylinek vám ale zajistí...
Celý článek