Nízká hladina vitaminu D v lidském organismu hrozí až smrtelnými následky. Podle posledních výzkumů může jeho nedostatek vést k srdečním chorobám nebo mrtvici.
Vitamin D je látka, kterou většinou získáváme díky slunečnímu záření, ale je obsažena také v některých potravinách.
Dr. Annamari Kikkinenová z finského Národního zdravotního institutu v Helsinkách zkoumala souvislost mezi obsahem zmíněného vitaminu a kardiovaskulárními nemocemi u 2 817 mužů a 3 402 žen.
Účastníkům studie bylo průměrně 49 let a neměli žádné příznaky srdečních nemocí. Během následujících 27 let zemřelo 640 z nich na srdeční selhání a 293 na mrtvici.
Ukázalo se, že oproti osobám s nejvyšší hladinou vitaminu D v krvi bylo riziko vzniku těchto nemocí o polovinu vyšší u těch, kteří ho měli nejméně. Tento fakt neovlivnily ani jiné faktory, například věk, pohlaví, životní styl nebo roční období, během něhož docházelo k měření.
„Všichni účastníci naší studie měli méně vitaminu D, než je optimální,“ poznamenala Kikkinenová a dodala: „Mechanismus, jakým tento vitamin ovlivňuje náš cévní systém, není dosud znám. K jeho pochopení je třeba další výzkum.“
Autor: text Korzo
Vloženo: 30.10.09
Sezení s nohou přes nohu může být závažným prohřeškem
proti etiketě, zvlášť když se pohybujete ve společnosti velmi významných
lidí. Kromě toho, že...
Celý článek
Snídaně je základem naší fyzické i duševní kondice, měla by
totiž dodat přibližně čtvrtinu denní potřeby energie. Nestíháte ji?
Snídaně se dá...
Celý článek
Všude se dnes mluví o superpotravinách. Víte, co to vlastně je?
A proč nám může prospět raw food? Nebo jak si připravíme smoothies?
Více se dozvíte...
Celý článek
Sehnat čerstvé bylinky dnes není velký problém, prodávají se
v květináčích i ve svazcích. Nejčerstvější přísun kuchyňských
bylinek vám ale zajistí...
Celý článek