Bylo by bláhové snait se sem vměstnat historii, tradice a gastronomické zvyky Japonska, i kdy větina z nás je stále znovu překvapována tím, co vechno Japonsko nabízí a co odtud pochází. Překákou v poznávání východních kultur je také naprostá odlinost písemného projevu, díky ní je velmi těké naučit se jazykům těchto národů. Japonsko je jednou ze zemí, v nich se pouívá znakové písmo. Na rozdíl od Číny, kde kadý znak znamená jedno slovo, je japonské písmo o to sloitějí, e znaky znamenají různé výrazy podle významu a sloení věty. Naučili jsme se sice pouívat fonetické přepisy jednotlivých slov, ale pokud bychom chtěli Japonsko navtívit, stěí bychom s nimi vystačili.
Co se týče japonské kuchyně bychom vám zrovna neradili zkouet doma vytvořit opravdové japonské pokrmy. Způsob přípravy jídla je toti natolik odliný od naeho a pouité suroviny zcela speciální, take byste si mohli dojem z japonské kuchyně zkazit. Bude asi lépe zajít do některé z japonských restaurací či sushi baru u nás a potom se teprve pokouet napodobit originální způsob japonského vaření (i kdy např. rybí maso se pouívá v pokrmech nejčastěji syrové).
Japonská kuchyně bývá povaována za jednu z nejzdravějích a nejdietnějích. Navíc je mono říci, e i nejkrásnějí, protoe i ta nejjednoduí jídla připomínají na talíři krásný obraz. V umělecky aranovaném květu stěí poznáte obyčejnou ředkvičku či mrkev. Potraviny pro přípravu jídla se velmi pečlivě vybírají tak, aby se chuti vzájemně nemíchaly, ale také aby se potraviny vhodně barevně doplňovaly. Dalí zvlátností japonského stolování je to, e se nesmí na stole objevit nů a při jídle se pouívá zásadně pravá ruka. Jídlo je proto upraveno tak, aby se snadno nabíralo hůlkami, kterým se v Japonsku říká hai. Také je velmi oblíbený způsob přípravy jídla přímo na stole kadý stolovník si vybírá prouky syrového masa, které si sám opéká v nádobě s olejem na stole. Tento způsob se pouívá u jídel sukijaki, abu-abu či josenabe. Polévky se jí krátkými porcelánovými ličkami. Je jasné, e se vám zatím nemohou ani sbíhat sliny, protoe pod názvy jídel si kromě zkuených gurmánů zatím nikdo z nás nic nepředstavuje. Bude ale těké vechna ta zvlátní jídla popsat, protoe chuti japonských jídel jsou naprosto odliné od naich. Nezbude vám tedy patrně nic jiného, ne se vypravit do japonské restaurace a v praxi vyzkouet to, co se vám pokusíme alespoň teoreticky přiblíit.
Základními surovinami japonské kuchyně jsou ryby, zelenina, rýe a mořské řasy. Nejznámějím jídlem je sushi, základním jídlem je sashimi a specialitou tempura. Oblíbené jsou také polévky, jejich základem je vývar dashi, který se připravuje z mořských řas nori a suené ryby katsuo. Do polévky se vkládá zelenina, nudle z rýe nebo pohanky nebo houby. Velmi náročné na přípravu pro úplného amatéra je sushi. Jedná se o váleček z rýe s různými náplněmi. Bývá to větinou kousek syrové ryby, zeleniny a vejce. Rýový váleček bývá často obalen mořskou řasou a poté nakrájen na plátky. Balí se nejčastěji pomocí bambusové rohoe, co vyaduje velkou zručnost a cvik, ale také správně uvařenou rýi. Někdy se sushi zdobí kouskem syrové ryby nebo krevety. Sushi se zlehka namáčí v sojové omáčce óju. I kdy tuto omáčku převzali Japonci opět od Číňanů, postupem času se díky odlinostem v přípravě a pouitými surovinami omáčka japonská a čínská poměrně lií. Dalím výrobkem ze sóji denně pouívaným v Japonsku je pasta miso, která se vyrábí ze sóji, penice nebo rýe a soli. Pouívá se do vech druhů jídel, také pro přípravu polévky misoiru, která se podává větinou k snídani. Nejčastějím pokrmem v japonské domácnosti je sashimi, syrová ryba připravená nejrůznějím způsobem ve formě plátků, nudliček nebo i vcelku. Tempura, dalí japonská chlouba, není název jídla, nýbr způsob, kterým se připravuje. Kousky ryb, masa nebo zeleniny se namáčejí v předem připraveném těstíčku a bleskově se smaí v rozpáleném sezamovém oleji. Velmi důleitá je také délka smaení, protoe smaený pokrm nesmí vsáknout zbytečně mnoho tuku. Japonská kuchyně vůbec je na pouívání tuku velmi opatrná. Stejně tak se nadměrně nekoření. Oblíbeným způsobem stolování je v Japonsku jídlo ze společného kotlíku, kdy se pokrm připraví na stole v jedné nádobě, z ní si potom stolovníci vybírají sousta hůlkami. Takto se servíruje například sukijaki, maso opečené v troce tuku podávané s opečenou zeleninou, abu-abu, maso, zelenina a houby povařené v bujónu nebo josenabe, různé druhy ryb a korýů povařené ve vývaru dai s nudlemi, zeleninou a houbami. Dalí názvy jídel, s kterými se můete setkat jsou terijaki maso napíchnuté na jehlách a opečené v oleji, teppanjaki grilované maso se zeleninou, jakitori pízy z masa a zeleniny.
Z nápojů můete vyzkouet saké alkoholický nápoj vyráběný z rýe, proslulý je také japonský čajový obřad, který se ovem nepořádá kadý den. Čajový obřad čadó pochází ze 16. století, samotné pití čaje je ovem mnohem starí a pochází opět z Číny, od buddhistických kněí. Nejběnějím japonským čajem je sencha, zelený čaj, který má nyní po celém světě velkou popularitu. Standardním zeleným čajem je bancha s velkými plochými listy. Třídění částí tohoto druhu čaje vznikají dalí druhy kukiča, tříděné stonky bancha, hodiča, tříděné lístky bancha. K draím druhům čaje patří gjókuro, ručně trhaný zelený čaj pěstovaný na rohoemi zastíněných plantáích nebo matcha, který je také pěstován na zakrytých plantáích, ale při finální úpravě se lístky nesvinují, ale drtí na jemný práek. Tento čaj se pouívá k čajovým obřadům. Opravdovou japonskou delikatesou je genmaicha, co je zelený čaj sencha s praenou rýí, která dodává čaji lehce uzenou příchu.
Pravděpodobnost, e budete moci navtívit Japonsko, abyste se mohli osobně seznámit s tamní kulturou, je patrně dosti malá, ale díky japanologům, ale i milovníkům japonské kuchyně a japonského čaje můete alespoň ochutnat něco málo z japonských jídel a dobře připravený japonský čaj u v některých naich čajovnách také najdete.
Autor: Romana Černá
Vloeno: 30.5.08
Cestování s dětmi autem je pro moderní maminku úplně běné.
Na nákupy, na výlety, později do koly či do koly, příleitost se
najde skoro kadý...
Celý článek
Model Peugeot 5008 proel generační obměnou a výsledkem je
auto, které můe mít v garái mení či větí rodina. Dobrou slubu
ale prokáe...
Celý článek
Čím nás zaujal nový model Cactus? Způsobem, jakým chrání
před drobnými nárazy. Dá se říci, e je to jediný kaktus,
o který se...
Celý článek
Usednete-li za volant pomerančového Subaru XV, čeká vás
trochu stylu, trochu barev, trochu města a trochu svobody.
Víte u, do jaké barvy se...
Celý článek