Facebook
HLEDÁNÍ               DNES JE 3.5.2024
ZAREGISTRUJTE SE    |    ZAPOMNĚLA JSTE HESLO ?

JMÉNO         HESLO  

DÍKY REGISTRACI ZÍSKÁTE MOŽNOST PŘISPÍVAT DO DISKUZÍ A POKLÁDAT OTÁZKY V PORADNÁCH
Elektronické Miminko zakoupíte zde
Elektronické Auto4drive zakoupíte zde

RYBKA NEMUSÍ BÝT JEN ZLATÁ!

Ryby jsou jedním z největších darů, které lidstvu poskytuje moře. V naší suchozemské republice máme trochu nevýhodu, že ryby ulovené v moři se k nám dostanou až za nějaký čas, a to ještě ne všechny. Díky zrychlení dopravy a důmyslnému zpracování ryb již na rybářských lodích jsou k nám ale dopravovány buď velmi rychle ryby čerstvé nebo ryby zmrazené velmi rychle po vylovení. Je samozřejmé, že národy žijící na mořských pobřežích mají situaci mnohem snazší. Nepovažujme se však za národ, který ryby zná jen jako zmrazené hranolky rybího filé. Ryba byla totiž jednou ze základních potravin starých Čechů, i když to byla ryba říční či rybniční. Bohužel nám z této tradice zůstal snad jen ten vánoční kapr. Byly ale doby, kdy sladkovodní ryba byla pravidelným hostem na jídelníčku.

Treska je základ

Nejoblíbenější rybou ve Středozemí je treska. Je to až 1,5 m dlouhá, popelavě šedá ryba se žlutými skvrnami, která dosahuje váhy až 15 kg nebo až 1,8 m dlouhá načervenalá ryba vážící až 60 kg. Má velmi jemné a chutné maso, které je nejlepší u ryb vylovených od října do ledna nebo v dubnu a květnu. Většinou se upravuje porcovaná na filety. Běžně se suší a nasoluje. Taková ryba se potom musí několik dní před přípravou máčet ve vodě. Existuje mnoho dalších druhů tresek, které se loví na pobřeží USA, Mexika, Argentiny, Chile nebo Austrálie. Některé dosahují velikosti až 1,8 m, naproti tomu treska argentinská jen 60 – 90 cm. Upravuje se na mnoho způsobů, podle oblasti se může grilovat, péci či smažit a podává se s nejrůznějšími omáčkami a přílohami.

Rybí delikatesy

Ve Středozemí se často setkáte s dorádou či pražmou (podle oblasti), která je velmi chutná a jemná. Dorůstá délky nejvýše 70 cm a připravuje se s omáčkami nebo na grilu.

Další oblíbenou rybou je mořský jazyk, ploská ryba s hnědým tělem dlouhým až 60 cm a vážící až 4 kg. Je to velice jemná a chutná ryba, která se může upravovat celá nebo jako filety. Nejlépe chutnají ryby velké asi 40 cm.

Na stole středomořské kuchyně najdete i mečouna. Tato ryba je až 6 m dlouhá a 350 kg těžká. Je to velmi agresivní ryba, která svým „mečem“ dlouhým až 1 m napadá vše, co jí přijde do cesty. Maso se hlavně vaří a podává s omáčkami.

Mnohem menší a mírumilovnější je mořský okoun, který bývá velký 20 – 30 cm a váží okolo 2 kg. Má krásné bílé maso, které je velmi chutné a lehce stravitelné.

Poměrně rozšířená je i parma mořská, která je asi 30 – 40 cm dlouhá a má krásnou červenou barvu. Má pod tlamou zvláštní vousy a žluté ploutve. Nejčastěji se marinuje a posléze griluje na roštu.

K lahůdkám patří i losos, ovšem ne ten mořský, ale losos sladkovodní, který žije v zimě v moři a na jaře táhne do řek, kde se lososi třou a žijí zde celé léto. Losos chycený v moři není tak chutný, jako losos chycený v řece, má totiž tučnější maso. Úprav lososa je bezpočet, nejoblíbenější je ale losos uzený. Při tepelné úpravě se porcuje příčně na tzv. podkovy nebo na filety a připravuje se nejčastěji s jemnými omáčkami.

Samozřejmě, že jsme nemohli ani zdaleka vyčerpat přehled mořských ryb, které se konzumují ve Středomoří, ale snad vám uděláme větší radost recepty na úpravu některých z těch, jež najdete v tomto článku. Recepty na rybí speciality najdete na Stránkách pro ženy v dalších článcích.


Autor: Romana Černá
Vloženo: 6.10.08

Ladunka A kde se dají koupit? 7.10.08
Vierka V Praze se dají sehnat 7.10.08

VĚTRNÍKOVÝ DORT - RECEPT

Léto je jako stvořené pro oslavy všeho druhu. Proč se neblýsknout před známými originálním dortem, který v obchodě běžně nekoupíte? Větrníkový dort...
Celý článek

MYTÍ NÁDOBÍ V MYČCE: TIPY A TRIKY PRO LEPŠÍ VÝSLEDEK

Mnoho žen po pořízení myčky zažívá lehké rozčarování. Myčka nemyje, tak jak si představovaly, nádobí je zašedlé, příbory rezaví a na talířích...
Celý článek

MAGGI VÁNOČNÍ RECEPTOVÁ SOUTĚŽ

Vánoce jsou za dveřmi a mnohé z nás čeká příprava svátečního menu. Nejen Štědrý den, ale i další vánoční svátky chceme prožít s rodinou,...
Celý článek

ŠARLOTA NEMUSÍ BÝT JEN KRÁSNÁ SLEČNA. UPEČTE SI JI DOMA!

Kdo z nás by neznal a někdy neochutnal puding. Teplý s piškotky, vychlazený s ovocem. Vděčné řešení pro bezradnou hospodyňku u poloprázdné ledničky,...
Celý článek