Alergie, únavový syndrom, vysoký tlak, cholesterol, cukrovka, migréna, bolesti kloubů, neplodnost… tato onemocnění bývají souhrnně označována výstižným pojmem: civilizační. Zdravotní potíže související s hektickou dobou, ve které je těžké nepodlehnout stresu a spěchu, přivádějí do ordinací a lékáren stále více lidí. Přitom by mnohdy stačilo včas se zastavit a zamyslet nad vlastním způsobem života, nad tím co, jak a kdy jíme. Životní styl a hlavně strava mají zásadní vliv na to, jak se cítíme a hlavně jaký je náš zdravotní stav.
Jenže jak se zdravě stravovat, když na dosah jsou fast foody, supermarkety plné instantních a rychlých jídel nabízejících snadné řešení v situaci, kdy máme stále méně času? Základní podmínkou je chtít! A začít včas, dřív než přijdou zdravotní problémy, nadváha či vysoký tlak.
„Každý, maminka na mateřské i manažer, si plánují svůj denní program, stejně tak se musíme naučit alespoň trochu plánovat, co budeme přes den jíst. Nenechávat to náhodě a osudu, co najdu doma v lednici nebo koupím na benzínové pumpě. Asi nikdo z nás se o zdravé výživě ve škole neučil, nebyli jsme k ní vedeni, ale jakmile se pevně rozhodnete, že její principy začleníte do každodenního života, nebude to problém. A výsledky jsou až neuvěřitelné: optimální váha, spousta energie, svěží pleť a dobrá imunita,“ ujišťuje výživová poradkyně Monika Divišová. Její praktická doporučení se dají shrnout do základního návodu: Na začátku je nutné ujasnit si, které potraviny nám nedělají dobře a proč, začít z jídelníčku vyřazovat cukr, sladkosti, instantní koření, potraviny s dlouhou trvanlivostí, sladké pečivo, bílou mouku, smažená a tučná jídla, uzeniny, vepřové maso… Pak zařadit potraviny, které nám naopak dobře dělají a také vědět proč, především zeleninu, ovoce, semínka, správné tuky, celozrnné obiloviny, netučné a rostlinné bílkoviny… Podstatné je také hlídat si pitný režim, vědět co a kolik vypít, a eventuelně jídelníček ještě obohatit potravinovými doplňky, např. omega3, vlákninou nebo mladým ječmenem. Důležitá je také pravidelná a cílená očista organismu.
Pokud vám přeci jen chybí důslednost či odhodlání dotáhnout proměnu svého jídelníčku do konce, vyplatí se spolehnout na pomoc profesionálů – welness koučů. „Společně s klientem hledáme optimální způsob stravování s ohledem na jeho zdravotní stav, časové i finanční možnosti. Pomáháme i s takovými detaily, jako je konkrétní nákupní seznam, včetně výběru vhodných obchodů, příprava jídla v domácím prostředí, jeho skladování a převoz do práce. Dobrý welness kouč je k dispozici kdykoliv klient potřebuje poradit, vedle osobních konzultací funguje i po telefonu, prostřednictvím e-mailu, skype,“ vysvětluje Monika Divišová.
Autor: editor
Vloženo: 12.5.11
Sezení s nohou přes nohu může být závažným prohřeškem
proti etiketě, zvlášť když se pohybujete ve společnosti velmi významných
lidí. Kromě toho, že...
Celý článek
Snídaně je základem naší fyzické i duševní kondice, měla by
totiž dodat přibližně čtvrtinu denní potřeby energie. Nestíháte ji?
Snídaně se dá...
Celý článek
Všude se dnes mluví o superpotravinách. Víte, co to vlastně je?
A proč nám může prospět raw food? Nebo jak si připravíme smoothies?
Více se dozvíte...
Celý článek
Sehnat čerstvé bylinky dnes není velký problém, prodávají se
v květináčích i ve svazcích. Nejčerstvější přísun kuchyňských
bylinek vám ale zajistí...
Celý článek