Facebook
HLEDÁNÍ               DNES JE 23.4.2024
ZAREGISTRUJTE SE    |    ZAPOMNĚLA JSTE HESLO ?

JMÉNO         HESLO  

DÍKY REGISTRACI ZÍSKÁTE MOŽNOST PŘISPÍVAT DO DISKUZÍ A POKLÁDAT OTÁZKY V PORADNÁCH
Elektronické Miminko zakoupíte zde
Elektronické Auto4drive zakoupíte zde

JAK ZAČÍT ZDRAVĚ JÍST

Alergie, únavový syndrom, vysoký tlak, cholesterol, cukrovka, migréna, bolesti kloubů, neplodnost… tato onemocnění bývají souhrnně označována výstižným pojmem: civilizační. Zdravotní potíže související s hektickou dobou, ve které je těžké nepodlehnout stresu a spěchu, přivádějí do ordinací a lékáren stále více lidí. Přitom by mnohdy stačilo včas se zastavit a zamyslet nad vlastním způsobem života, nad tím co, jak a kdy jíme. Životní styl a hlavně strava mají zásadní vliv na to, jak se cítíme a hlavně jaký je náš zdravotní stav.

Jenže jak se zdravě stravovat, když na dosah jsou fast foody, supermarkety plné instantních a rychlých jídel nabízejících snadné řešení v situaci, kdy máme stále méně času? Základní podmínkou je chtít! A začít včas, dřív než přijdou zdravotní problémy, nadváha či vysoký tlak.

„Každý, maminka na mateřské i manažer, si plánují svůj denní program, stejně tak se musíme naučit alespoň trochu plánovat, co budeme přes den jíst. Nenechávat to náhodě a osudu, co najdu doma v lednici nebo koupím na benzínové pumpě. Asi nikdo z nás se o zdravé výživě ve škole neučil, nebyli jsme k ní vedeni, ale jakmile se pevně rozhodnete, že její principy začleníte do každodenního života, nebude to problém. A výsledky jsou až neuvěřitelné: optimální váha, spousta energie, svěží pleť a dobrá imunita,“ ujišťuje výživová poradkyně Monika Divišová. Její praktická doporučení se dají shrnout do základního návodu: Na začátku je nutné ujasnit si, které potraviny nám nedělají dobře a proč, začít z jídelníčku vyřazovat cukr, sladkosti, instantní koření, potraviny s dlouhou trvanlivostí, sladké pečivo, bílou mouku, smažená a tučná jídla, uzeniny, vepřové maso… Pak zařadit potraviny, které nám naopak dobře dělají a také vědět proč, především zeleninu, ovoce, semínka, správné tuky, celozrnné obiloviny, netučné a rostlinné bílkoviny… Podstatné je také hlídat si pitný režim, vědět co a kolik vypít, a eventuelně jídelníček ještě obohatit potravinovými doplňky, např. omega3, vlákninou nebo mladým ječmenem. Důležitá je také pravidelná a cílená očista organismu.

Pokud vám přeci jen chybí důslednost či odhodlání dotáhnout proměnu svého jídelníčku do konce, vyplatí se spolehnout na pomoc profesionálů – welness koučů. „Společně s klientem hledáme optimální způsob stravování s ohledem na jeho zdravotní stav, časové i finanční možnosti. Pomáháme i s takovými detaily, jako je konkrétní nákupní seznam, včetně výběru vhodných obchodů, příprava jídla v domácím prostředí, jeho skladování a převoz do práce. Dobrý welness kouč je k dispozici kdykoliv klient potřebuje poradit, vedle osobních konzultací funguje i po telefonu, prostřednictvím e-mailu, skype,“ vysvětluje Monika Divišová.


Autor: editor
Vloženo: 12.5.11

PŘÍČINOU BOLESTI ZAD MŮŽE BÝT I SEZENÍ S NOHOU PŘES NOHU

Sezení s nohou přes nohu může být závažným prohřeškem proti etiketě, zvlášť když se pohybujete ve společnosti velmi významných lidí. Kromě toho, že...
Celý článek

JAKÝ JE PŘÍBĚH VAŠÍ SNÍDANĚ?

Snídaně je základem naší fyzické i duševní kondice, měla by totiž dodat přibližně čtvrtinu denní potřeby energie. Nestíháte ji? Snídaně se dá...
Celý článek

CO JSOU SUPERPOTRAVINY, RAW FOOD NEBO SMOOTHIES?

Všude se dnes mluví o superpotravinách. Víte, co to vlastně je? A proč nám může prospět raw food? Nebo jak si připravíme smoothies? Více se dozvíte...
Celý článek

BYLINKOVÁ ZAHRÁDKA

Sehnat čerstvé bylinky dnes není velký problém, prodávají se v květináčích i ve svazcích. Nejčerstvější přísun kuchyňských bylinek vám ale zajistí...
Celý článek