Hrušky patří k sezónnímu ovoci, které dlouho nevydrží. I když v průběhu roku zásobují naše obchody dovozci plodů z teplých krajů, nejlépe chutnají čerstvé hrušky z vlastní sklizně. Proč je nevyužít ke zpestření nedělního oběda a nepřipravit zákusek s hruškami.
Přísady:
Na těsto: • 225 g hladké mouky
• 100 g moučkového cukru
• 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
• 1/2 kávové lžičky mleté skořice
• 1 vejce
• 125 g másla nebo margarínu
• 400 g oloupaných hrušek, nakrájených na měsíčky
Na náplň: • 500 g měkkého tvarohu
• 1 kávovou lžičku nastrouhané citrónové kúry z chemicky neošetřeného citrónu
• 1 balíček Pudingu Originál Dr.Oetker s vanilkovou příchutí
• 3 zarovnané polévkové lžíce cukru
• 3 vejce
Na polevu: • 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker
Ještě potřebujeme: • dortovou formu o průměru 26 cm
• váleček
Příprava: V míse ručně prohněteme suroviny na těsto a vyklopíme na pomoučený vál. Vypracujeme hladké těsto. Ze 2/3 těsta vyválíme kulatý plát a vyložíme jím vymazané dno dortové formy (průměr 26 cm). Ze zbylého těsta vyválíme váleček, který přiložíme na těsto po obvodu formy a vytvarujeme asi 3–4 cm vysoký okraj.
Suroviny na náplň dobře promícháme nebo krátce vyšleháme elektrickým ručním šlehačem. Stejnoměrně nalijeme na těsto. Náplň poklademe hruškami. Pečeme v předehřáté troubě, v elektrické na 180 stupňů (horkovzdušná 160), v plynové na stupeň 3. Doba pečení: asi 65 minut
Po upečení necháme zcela vychladnout.
Ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě rozpustíme čokoládovou polevu. Polevu nalijeme na studený dort a opatrně rozetřeme. Dort uložíme asi na 3 hodiny do chladničky ztuhnout. Poté pomocí nože odstraníme okraj formy, dort nakrájíme na porce a servírujeme.
Autor: editor
Vloženo: 31.7.09
Léto je jako stvořené pro oslavy všeho druhu. Proč se
neblýsknout před známými originálním dortem, který v obchodě běžně
nekoupíte? Větrníkový dort...
Celý článek
Mnoho žen po pořízení myčky zažívá lehké rozčarování.
Myčka nemyje, tak jak si představovaly, nádobí je zašedlé, příbory
rezaví a na talířích...
Celý článek
Vánoce jsou za dveřmi a mnohé z nás čeká příprava
svátečního menu. Nejen Štědrý den, ale i další vánoční svátky
chceme prožít s rodinou,...
Celý článek
Kdo z nás by neznal a někdy neochutnal puding. Teplý
s piškotky, vychlazený s ovocem. Vděčné řešení pro bezradnou
hospodyňku u poloprázdné ledničky,...
Celý článek