Pokud strávíte ve Francii delší dobu, přesvědčíte se, že Francouzi opravdu snídají bagetu či croissant s bílou kávou, neboli café au lait. Croissanty už během dne na pořad nepřijdou, ale bageta se přikusuje stále a ke všemu. Dokonce i k jídlu s bramborami. Když budete sledovat v restauracích stoly po odcházejících hostech, všimnete si, že po nich zůstává hromada drobečků a nikoho to nezaráží, netrápí a neudivuje.
Je vždy dobře propečená a pokud do ní budete kousat, aniž si předtím odlomíte menší kousek, nejspíš se o ni popícháte. Potom také zjistíte, že se nedá jíst jinak, než s tou spoustou drobků kolem sebe. A nakonec přijde překvapení – po pár hodinách se bageta už moc nedá jíst – ztvrdne na kámen. Z toho si Francouzi ale nic nedělají – skočí si do boulangerie (pekárny), která je na každém rohu – pro jinou.
Každý, kdo má rád sladké, trpí ve francouzské pekárně strašlivým způsobem. Vše se peče většinou na místě a všude voní vanilka, meruňková marmeláda a čokoláda. Koláče z listového či křehkého těsta mají tisíc podob a náplní. Mně osobně způsobuje největší muka tzv. „koláč flan“ – Gateau flan. Vtip spočívá v tom, že se jedná o vysokou vrstvu vanilkového pudinku s tenkým karamelem na povrchu, to vše uloženo na tenoučkém plátečku těsta, aby to drželo pohromadě. Flan znamená původně pudink a prodává se běžně ve Francii v kelímcích jako jogurt. Nevím, jak to Francouzi dělají, ale jejich flan se v ničem nepodobá pudinku tak, jak ho známe. Jsou v něm maličké bublinky a chutná velmi lahodně.
Jedním z proslavených francouzských koláčů je „obrácený“ Tarte Tatin. Můžete si jej zkusit upéct doma:
Potřebujete: 300 g listového těsta 10 velkých jablek 200 g cukru krupice 120 g másla šlehačka na ozdobení
Příprava: Tatin se vám bude nejlépe připravovat ve velké pánvi, musí mít ale ohnivzdorné nebo odnímatelné držadlo, abyste ji mohli vložit do trouby. Můžete ho připravit i v koláčové formě, ale bude se vám špatně obracet.
Jablka oloupejte a vykrojte jádřince. Každé jablko rozkrojte na osminy. Na pánev dejte cukr a máslo a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí (na přípravu se nehodí margarin). Sundejte pánev z ohně a jablka naskládejte do pánve v kruhu podle obvodu pánve, i do středu. Opět pánev vraťte na oheň a zahřívejte, dokud nezačne směs másla a cukru karamelizovat (20 – 30 minut). Předehřejte si troubu na 230 stupňů Celsia a na vále si vyválejte listové těsto na velikost podle průměru pánve. Těstem pokryjte jablka v pánvi, urovnejte okraj a dejte péci do trouby. Do těsta udělejte několik podélných rýh nožem. Upečte v troubě do zlatova – asi 20 – 25 minut. Potom nechejte koláč vychladnout. Vyklopte koláč na mísu – těsto bude vespod. Při obracení dejte pozor na teplou šťávu z jablek, kterou byste se mohli opařit.
Autor: Romana Černá
Vloženo: 29.5.09
Léto je jako stvořené pro oslavy všeho druhu. Proč se
neblýsknout před známými originálním dortem, který v obchodě běžně
nekoupíte? Větrníkový dort...
Celý článek
Mnoho žen po pořízení myčky zažívá lehké rozčarování.
Myčka nemyje, tak jak si představovaly, nádobí je zašedlé, příbory
rezaví a na talířích...
Celý článek
Vánoce jsou za dveřmi a mnohé z nás čeká příprava
svátečního menu. Nejen Štědrý den, ale i další vánoční svátky
chceme prožít s rodinou,...
Celý článek
Kdo z nás by neznal a někdy neochutnal puding. Teplý
s piškotky, vychlazený s ovocem. Vděčné řešení pro bezradnou
hospodyňku u poloprázdné ledničky,...
Celý článek