Facebook
HLEDÁNÍ               DNES JE 19.4.2019
ZAREGISTRUJTE SE    |    ZAPOMNĚLA JSTE HESLO ?

JMÉNO         HESLO  

DÍKY REGISTRACI ZÍSKÁTE MOŽNOST PŘISPÍVAT DO DISKUZÍ A POKLÁDAT OTÁZKY V PORADNÁCH
Elektronické Miminko zakoupíte zde
Elektronické Auto4drive zakoupíte zde

JAK DOCÍLIT FYZICKÉ I DUŠEVNÍ POHODY? ODPOVĚĎ NABÍZÍ FESTIVAL EVOLUTION

Zná to každá žena. Občas se prostě necítíme ve své kůži a ve většině případů za to můžou hormony, přemíra stresu nebo jen nedostatek spánku či...
Celý článek

PŘÍČINOU BOLESTI ZAD MŮŽE BÝT I SEZENÍ S NOHOU PŘES NOHU

Sezení s nohou přes nohu může být závažným prohřeškem proti etiketě, zvlášť když se pohybujete ve společnosti velmi významných lidí. Kromě toho, že...
Celý článek

JAKOU POVAHU MÁ VAŠE DÍTĚ?

Každý člověk je jiný. Vidíme to už na nejmenších. Zatímco jedno batole sedí v koutku a mlčky pozoruje při hře své vrstevníky, druhé se dere do...
Celý článek

PSÍ CHLUPY? NEMUSÍ BÝT PO CELÉM BYTĚ!

Váš psí miláček je vám nade vše, ale ty věčné problémy s chlupy po bytě, těch byste se docela ráda zbavila. Línání se zpravidla objevuje na jaře,...
Celý článek

FRANCOUZSKÁ BOULANGERIE - MÍSTO, KDE SE SBÍHAJÍ SLINY

Pokud strávíte ve Francii delší dobu, přesvědčíte se, že Francouzi opravdu snídají bagetu či croissant s bílou kávou, neboli café au lait. Croissanty už během dne na pořad nepřijdou, ale bageta se přikusuje stále a ke všemu. Dokonce i k jídlu s bramborami. Když budete sledovat v restauracích stoly po odcházejících hostech, všimnete si, že po nich zůstává hromada drobečků a nikoho to nezaráží, netrápí a neudivuje.

Na pravou francouzskou bagetu si musíte zvyknout

Je vždy dobře propečená a pokud do ní budete kousat, aniž si předtím odlomíte menší kousek, nejspíš se o ni popícháte. Potom také zjistíte, že se nedá jíst jinak, než s tou spoustou drobků kolem sebe. A nakonec přijde překvapení – po pár hodinách se bageta už moc nedá jíst – ztvrdne na kámen. Z toho si Francouzi ale nic nedělají – skočí si do boulangerie (pekárny), která je na každém rohu – pro jinou.

Co si dát dřív?

Každý, kdo má rád sladké, trpí ve francouzské pekárně strašlivým způsobem. Vše se peče většinou na místě a všude voní vanilka, meruňková marmeláda a čokoláda. Koláče z listového či křehkého těsta mají tisíc podob a náplní. Mně osobně způsobuje největší muka tzv. „koláč flan“ – Gateau flan. Vtip spočívá v tom, že se jedná o vysokou vrstvu vanilkového pudinku s tenkým karamelem na povrchu, to vše uloženo na tenoučkém plátečku těsta, aby to drželo pohromadě. Flan znamená původně pudink a prodává se běžně ve Francii v kelímcích jako jogurt. Nevím, jak to Francouzi dělají, ale jejich flan se v ničem nepodobá pudinku tak, jak ho známe. Jsou v něm maličké bublinky a chutná velmi lahodně.

Jedním z proslavených francouzských koláčů je „obrácený“ Tarte Tatin. Můžete si jej zkusit upéct doma: 

Tarte Tatin

Potřebujete: 300 g listového těsta 10 velkých jablek 200 g cukru krupice 120 g másla šlehačka na ozdobení

Příprava: Tatin se vám bude nejlépe připravovat ve velké pánvi, musí mít ale ohnivzdorné nebo odnímatelné držadlo, abyste ji mohli vložit do trouby. Můžete ho připravit i v koláčové formě, ale bude se vám špatně obracet.

Jablka oloupejte a vykrojte jádřince. Každé jablko rozkrojte na osminy. Na pánev dejte cukr a máslo a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí (na přípravu se nehodí margarin). Sundejte pánev z ohně a jablka naskládejte do pánve v kruhu podle obvodu pánve, i do středu. Opět pánev vraťte na oheň a zahřívejte, dokud nezačne směs másla a cukru karamelizovat (20 – 30 minut). Předehřejte si troubu na 230 stupňů Celsia a na vále si vyválejte listové těsto na velikost podle průměru pánve. Těstem pokryjte jablka v pánvi, urovnejte okraj a dejte péci do trouby. Do těsta udělejte několik podélných rýh nožem. Upečte v troubě do zlatova – asi 20 – 25 minut. Potom nechejte koláč vychladnout. Vyklopte koláč na mísu – těsto bude vespod. Při obracení dejte pozor na teplou šťávu z jablek, kterou byste se mohli opařit.


Autor: Romana Černá
Vloženo: 29.5.09

VĚTRNÍKOVÝ DORT - RECEPT

Léto je jako stvořené pro oslavy všeho druhu. Proč se neblýsknout před známými originálním dortem, který v obchodě běžně nekoupíte? Větrníkový dort...
Celý článek

MYTÍ NÁDOBÍ V MYČCE: TIPY A TRIKY PRO LEPŠÍ VÝSLEDEK

Mnoho žen po pořízení myčky zažívá lehké rozčarování. Myčka nemyje, tak jak si představovaly, nádobí je zašedlé, příbory rezaví a na talířích...
Celý článek

MAGGI VÁNOČNÍ RECEPTOVÁ SOUTĚŽ

Vánoce jsou za dveřmi a mnohé z nás čeká příprava svátečního menu. Nejen Štědrý den, ale i další vánoční svátky chceme prožít s rodinou,...
Celý článek

ŠARLOTA NEMUSÍ BÝT JEN KRÁSNÁ SLEČNA. UPEČTE SI JI DOMA!

Kdo z nás by neznal a někdy neochutnal puding. Teplý s piškotky, vychlazený s ovocem. Vděčné řešení pro bezradnou hospodyňku u poloprázdné ledničky,...
Celý článek