Nad výsledky průzkumu, který uspořádala společnost IKEA, se sešly známé osobnosti – Markéta Hrubešová, Ivan Vodochodský, Vladimír Poštulka nebo PhDr. Marta Boučková, aby se společně pokusili najít odpověď na otázku, proč vaříme hlavně z pocitu povinnosti.
Srovnání přístupu k přípravě jídla přineslo zajímavé poznatky – zatímco Maďaři nejradši vybírají suroviny pro přípravu jídel, Češi mají na přípravě jídel nejraději fázi, kdy je jídlo hotovo. Spojíme-li tuto myšlenku s dalším výsledkem, že totiž velké procento Čechů (59 %) se alespoň jednou měsíčně stravuje v restauraci, můžeme si pohrávat s domněnkou, že Češi jsou tak trochu líní.
Důvod může být také v tom, že většina Čechů jsou praktici, kteří vybavují svou kuchyň tak, aby byla co nejlépe použitelná a funkční. Pěkný design zajímá mizivé procento z nás (6 %). Svou úlohu sehrává možná i přestěhování kuchyně do obývacího pokoje v podobě kuchyňského koutu, který však nebývá nijak velkorysý. V současné nabídce developerských firem však mezi novými byty najdete kuchyň s jídelnou jen stěží.
„Podle výzkumu je pro Čechy nejméně oblíbenou fází vaření výběr a příprava surovin. Pro mě, jako pro kuchařku, je to však jedna z těch nejhezčích fází. Baví mne vybírat suroviny, když si k nim čichám a prohlížím si je, inspirují mne k tomu, co budu vařit. Vaření není jenom o tom, něco rychle udělat a rychle sníst, ale užít si každou část jeho přípravy!“ Nabádá Markéta Hrubešová a dodává: „Přemýšlejte o jídlu jako o dárku, kterým můžete obdarovat svoji rodinu i přátele. Pryč jsou ty doby, kdy kuchařky byly ‚schované‘ v kuchyních a celý den se nevzdálily od plotny.“
„Faktem je, že děti se rodí s pozitivním vztahem ke kuchyni a k vaření. Kuchyň je pro ně úžasný prostor, ve kterém najdou nepřeberné množství ‚hraček‘ – od poklic a příborů, přes hrnce, vařečky či utěrky. Nejdříve si zde hrají, poté nám začnou pomáhat s drobnostmi a nakonec začnou samy vařit. Pokud děti z kuchyně nevyženeme, tak tam pravděpodobně již zůstanou. Zařiďte si proto kuchyň tak, aby se vám v ní děti nepletly, ale naopak vám zpestřovaly vaření svojí kreativitou a chutí učit se novým věcem.“
O tom, že doma připravené jídlo je chutnější a má význam pro rodinnou soudržnost, nikdo nepochybuje. Navíc tři čtvrtiny respondentů (74 %) si myslí, že pečlivě připravené jídlo může být milým dárkem, a vnímá vaření jako tvůrčí až uměleckou aktivitu (73 %). U vaření se baví a relaxuje skoro každý druhý kuchař – amatér. Měli bychom to mít na paměti, protože jak vyplynulo z průzkumu, polovina Čechů se sice domnívá, že vaření stmeluje rodinu, ale třetina z nás se stravuje odděleně, nebo dokonce jí při sledování televize.
Autor: editor
Vloženo: 1.12.08
Léto je jako stvořené pro oslavy všeho druhu. Proč se
neblýsknout před známými originálním dortem, který v obchodě běžně
nekoupíte? Větrníkový dort...
Celý článek
Mnoho žen po pořízení myčky zažívá lehké rozčarování.
Myčka nemyje, tak jak si představovaly, nádobí je zašedlé, příbory
rezaví a na talířích...
Celý článek
Vánoce jsou za dveřmi a mnohé z nás čeká příprava
svátečního menu. Nejen Štědrý den, ale i další vánoční svátky
chceme prožít s rodinou,...
Celý článek
Kdo z nás by neznal a někdy neochutnal puding. Teplý
s piškotky, vychlazený s ovocem. Vděčné řešení pro bezradnou
hospodyňku u poloprázdné ledničky,...
Celý článek