Po návratu z odpolední procházky vám nic nepřijde k chuti tak, jako teplý koláč, pudink nebo nákyp. Pokud ve vás ještě převládá pocit znechucení ze školní žemlovky, je na čase přemluvit vás, že nákyp může být něčím vskutku lahůdkovým, zkrátka jak říkal Kája Mařík „nádech“.
Pověstné komolení slov tohoto školáka z brdských lesů není v případě nákypu tak úplně od věci – nákyp by totiž měl být nadýchaný jako obláček. Je to většinou způsobeno přidáním sněhu z bílků před tepelnou úpravou. Našlehaný sníh zajistí, že hmota nákypu je velmi kyprá a lehká. Aby se tato lehkost nezničila, nákypy se jen zvolna vaří v páře nebo pečou při nižších teplotách. Podobné je to i u pudinků, pokud je připravujeme starým klasickým způsobem – vařením ve vodní lázni. Dnešní pudink připravený převařením ochucené škrobové moučky v mléce se nemůže nákypům Magdaleny Dobromily Rettigové rovnat ani náhodou.
Příprava pudinků a nákypů není jednoduchá ani rychlá. Konečný výsledek ale rozhodně stojí za to a pokud se třeba vaše ratolesti rozhodly býti vegetariány, bude to pro ně jistě velké zpestření smažených sýrů a brokolic, které se dnes ve většině restaurací a jídelen považují za dostatečně širokou nabídku bezmasých jídel. Samozřejmě nemůžete počítat s tím, že by takový domácí pudink nebo nákyp byl tím nejvhodnějším jídlem pro redukční dietu. Pokud to ale nepřeženete s cukrem a máslem, může být vhodným hlavním jídlem i pro ty, kteří si hlídají linii. Záleží jen na surovinách, které použijete k přípravě. Čerstvá jablka koupíte po celý rok, jiné druhy ovoce bez problémů nakoupíte zmrazené a velký podíl nákypu může tvořit tvaroh, který je také k dostání s nízkým obsahem tuku.
Pod slovem nákyp či pudink se v různých zemích skrývají různá jídla, nám bude ale asi nejbližší pokrm sladký, v němž se bude skrývat ovoce či tvaroh. Když ale mluvíme o pudinku či nákypu, nesmíme zapomenout na legendární pudink a nákyp anglický, který je často masový a nebo nákyp francouzský, který je zase většinou bylinkový a sýrový. Nezapomeňte, že k nákypu sladkému je příjemné podávat teplý sladký nápoj a k nákypu slanému se zase hodí víno, je-li masový, může to být i pivo.
Potřebujete: 125 g čokolády na vaření trochu vody 300 ml mléka 45 g másla 60 g cukru 5 vajec
Příprava: Čokoládu nalámejte na menší kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte trochu vody a mléka, rozmíchejte na hladkou kaši a postupně vmíchejte všechno mléko. Z másla a mouky připravte zcela světlou jíšku a postupně do ní vmíchejte čokoládovou kaši. Intenzivně míchejte a zahřívejte k varu. Jakmile začne směs houstnout, odstavte z ohně a přimíchejte cukr. Nechte vychladnout za občasného míchání. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vmíchejte do směsi, z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce vmíchejte také. Do vymazaných malých (nebo jedné velké) formiček na sufflé rozdělte směs a pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů Celsia asi 35 – 45 minut podle velikosti formiček. Sufflé při pečení hodně nabyde, proto plňte formičky jen asi do 3/4. Po upečení budou mít formičky tuhou vyklenutou čepici.
Autor: Romana Černá
Vloženo: 29.10.08
Léto je jako stvořené pro oslavy všeho druhu. Proč se
neblýsknout před známými originálním dortem, který v obchodě běžně
nekoupíte? Větrníkový dort...
Celý článek
Mnoho žen po pořízení myčky zažívá lehké rozčarování.
Myčka nemyje, tak jak si představovaly, nádobí je zašedlé, příbory
rezaví a na talířích...
Celý článek
Vánoce jsou za dveřmi a mnohé z nás čeká příprava
svátečního menu. Nejen Štědrý den, ale i další vánoční svátky
chceme prožít s rodinou,...
Celý článek
Kdo z nás by neznal a někdy neochutnal puding. Teplý
s piškotky, vychlazený s ovocem. Vděčné řešení pro bezradnou
hospodyňku u poloprázdné ledničky,...
Celý článek