Facebook
HLEDÁNÍ               DNES JE 19.4.2024
ZAREGISTRUJTE SE    |    ZAPOMNĚLA JSTE HESLO ?

JMÉNO         HESLO  

DÍKY REGISTRACI ZÍSKÁTE MOŽNOST PŘISPÍVAT DO DISKUZÍ A POKLÁDAT OTÁZKY V PORADNÁCH
Elektronické Miminko zakoupíte zde
Elektronické Auto4drive zakoupíte zde

NÁKYPY VÁS ZAHŘEJÍ

Po návratu z odpolední procházky vám nic nepřijde k chuti tak, jako teplý koláč, pudink nebo nákyp. Pokud ve vás ještě převládá pocit znechucení ze školní žemlovky, je na čase přemluvit vás, že nákyp může být něčím vskutku lahůdkovým, zkrátka jak říkal Kája Mařík „nádech“.

Nákyp je nadýchaný

Pověstné komolení slov tohoto školáka z brdských lesů není v případě nákypu tak úplně od věci – nákyp by totiž měl být nadýchaný jako obláček. Je to většinou způsobeno přidáním sněhu z bílků před tepelnou úpravou. Našlehaný sníh zajistí, že hmota nákypu je velmi kyprá a lehká. Aby se tato lehkost nezničila, nákypy se jen zvolna vaří v páře nebo pečou při nižších teplotách. Podobné je to i u pudinků, pokud je připravujeme starým klasickým způsobem – vařením ve vodní lázni. Dnešní pudink připravený převařením ochucené škrobové moučky v mléce se nemůže nákypům Magdaleny Dobromily Rettigové rovnat ani náhodou.

Na nákyp musíte mít čas

Příprava pudinků a nákypů není jednoduchá ani rychlá. Konečný výsledek ale rozhodně stojí za to a pokud se třeba vaše ratolesti rozhodly býti vegetariány, bude to pro ně jistě velké zpestření smažených sýrů a brokolic, které se dnes ve většině restaurací a jídelen považují za dostatečně širokou nabídku bezmasých jídel. Samozřejmě nemůžete počítat s tím, že by takový domácí pudink nebo nákyp byl tím nejvhodnějším jídlem pro redukční dietu. Pokud to ale nepřeženete s cukrem a máslem, může být vhodným hlavním jídlem i pro ty, kteří si hlídají linii. Záleží jen na surovinách, které použijete k přípravě. Čerstvá jablka koupíte po celý rok, jiné druhy ovoce bez problémů nakoupíte zmrazené a velký podíl nákypu může tvořit tvaroh, který je také k dostání s nízkým obsahem tuku.

Sladký či slaný, jak libo

Pod slovem nákyp či pudink se v různých zemích skrývají různá jídla, nám bude ale asi nejbližší pokrm sladký, v němž se bude skrývat ovoce či tvaroh. Když ale mluvíme o pudinku či nákypu, nesmíme zapomenout na legendární pudink a nákyp anglický, který je často masový a nebo nákyp francouzský, který je zase většinou bylinkový a sýrový. Nezapomeňte, že k nákypu sladkému je příjemné podávat teplý sladký nápoj a k nákypu slanému se zase hodí víno, je-li masový, může to být i pivo.

Čokoládové sufflé (Francie)

Potřebujete: 125 g čokolády na vaření trochu vody 300 ml mléka 45 g másla 60 g cukru 5 vajec

Příprava: Čokoládu nalámejte na menší kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte trochu vody a mléka, rozmíchejte na hladkou kaši a postupně vmíchejte všechno mléko. Z másla a mouky připravte zcela světlou jíšku a postupně do ní vmíchejte čokoládovou kaši. Intenzivně míchejte a zahřívejte k varu. Jakmile začne směs houstnout, odstavte z ohně a přimíchejte cukr. Nechte vychladnout za občasného míchání. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vmíchejte do směsi, z bílků ušlehejte tuhý sníh a lehce vmíchejte také. Do vymazaných malých (nebo jedné velké) formiček na sufflé rozdělte směs a pečte v troubě předehřáté na 190 stupňů Celsia asi 35 – 45 minut podle velikosti formiček. Sufflé při pečení hodně nabyde, proto plňte formičky jen asi do 3/4. Po upečení budou mít formičky tuhou vyklenutou čepici.


Autor: Romana Černá
Vloženo: 29.10.08

VĚTRNÍKOVÝ DORT - RECEPT

Léto je jako stvořené pro oslavy všeho druhu. Proč se neblýsknout před známými originálním dortem, který v obchodě běžně nekoupíte? Větrníkový dort...
Celý článek

MYTÍ NÁDOBÍ V MYČCE: TIPY A TRIKY PRO LEPŠÍ VÝSLEDEK

Mnoho žen po pořízení myčky zažívá lehké rozčarování. Myčka nemyje, tak jak si představovaly, nádobí je zašedlé, příbory rezaví a na talířích...
Celý článek

MAGGI VÁNOČNÍ RECEPTOVÁ SOUTĚŽ

Vánoce jsou za dveřmi a mnohé z nás čeká příprava svátečního menu. Nejen Štědrý den, ale i další vánoční svátky chceme prožít s rodinou,...
Celý článek

ŠARLOTA NEMUSÍ BÝT JEN KRÁSNÁ SLEČNA. UPEČTE SI JI DOMA!

Kdo z nás by neznal a někdy neochutnal puding. Teplý s piškotky, vychlazený s ovocem. Vděčné řešení pro bezradnou hospodyňku u poloprázdné ledničky,...
Celý článek