Jahody patří mezi oblíbené letní plody. Bylinkáři vám řeknou, že příznivě působí při léčbě dny, cukrovky, revmatismu a chudokrevnosti, jsou výborné proti žlučovým, ledvinovým a močovým kaménkům, ale i na posílení srdce a nervů. Patří také k výrazným alergenům a pokud to s jejich konzumací přeženete, může se tato přecitlivělost projevit svědivou vyrážkou – kopřivkou. Proto doporučujeme podávat jahody s mlékem, jogurtem, či jako součást jiných sladkých pokrmů. Zkuste třeba italskou specialitu – panna cottu.
Dezert panna cotta, původem z kraje Emilia Romagna, patří oprávněně k chloubám italské kuchyně. Lahodný kopeček bílé, žluté či růžové barvy (podle příchuti) je tak jemný, že se vám bude na jazyku jen rozplývat a sám klouzat do krku. Recept na panna cottu nevypadá složitě a můžete ji připravit předem a uložit do chladničky. Základní recept je na panna cottu bez příchuti, můžete ale přidat trošku šťávy z jahod či pomerančů. V tom případě ji ale musíte přimíchávat velmi opatrně, aby se smetana v dezertu nesrazila. Velmi pěkně vypadá panna cotta servírovaná na plátcích jahod a ozdobená mátovými lístky, můžete použít i lístky meduňky, která dodá dezertu citrónovou vůni. Máta zase svou příjemnou mentolovou vůní dezert osvěží.
K přípravě potřebujete:
300 ml smetany ke šlehání 50 g moučkového cukru
vanilkový lusk špetku mleté skořice lžíci bílého rumu 6 plátků želatiny
na ozdobu mátové nebo meduňkové lístky
Smetanu dejte do kastrolu, přidejte cukr a vanilkový lusk a přiveďte k varu. Nechte povařit čtvrt hodiny na mírném ohni, stále míchejte. Cukr jemně zkaramelizuje, ale nesmí zhořknout a smetana se nesmí připálit, dezert by měl potom nahořklou chuť. Vanilkový lusk vyjmeme ze smetany a dřeň naškrábeme do smetany. Mezitím si namočíme želatinu do studené vody a necháme ji nabobtnat. Potom ji vymačkáme a vložíme do smetany. Necháme ji rozpustit za stálého míchání. Přidáme rum a skořici a opět dobře mícháme. Formičky tvaru „velkého panáka“ vypláchneme studenou vodou (můžeme použít i kelímek od jogurtu) a nalijeme do nich dezert. Necháme ztuhnout v ledničce alespoň tři hodiny.
Před podáváním si připravíme na každý talířek „podklad“ z jahod nakrájených na plátky a na ně vyklopíme panna cottu. Ozdobíme mátovými či meduňkovými lístky a podáváme. Nepůjde-li vám dezert vyklopit, obalte formičku na chvíli utěrkou namočenou v horké vodě.
Vloženo: 1.5.08
Léto je jako stvořené pro oslavy všeho druhu. Proč se
neblýsknout před známými originálním dortem, který v obchodě běžně
nekoupíte? Větrníkový dort...
Celý článek
Mnoho žen po pořízení myčky zažívá lehké rozčarování.
Myčka nemyje, tak jak si představovaly, nádobí je zašedlé, příbory
rezaví a na talířích...
Celý článek
Vánoce jsou za dveřmi a mnohé z nás čeká příprava
svátečního menu. Nejen Štědrý den, ale i další vánoční svátky
chceme prožít s rodinou,...
Celý článek
Kdo z nás by neznal a někdy neochutnal puding. Teplý
s piškotky, vychlazený s ovocem. Vděčné řešení pro bezradnou
hospodyňku u poloprázdné ledničky,...
Celý článek