Facebook
HLEDÁNÍ               DNES JE 25.4.2024
ZAREGISTRUJTE SE    |    ZAPOMNĚLA JSTE HESLO ?

JMÉNO         HESLO  

DÍKY REGISTRACI ZÍSKÁTE MOŽNOST PŘISPÍVAT DO DISKUZÍ A POKLÁDAT OTÁZKY V PORADNÁCH
Elektronické Miminko zakoupíte zde
Elektronické Auto4drive zakoupíte zde

TAKÉ V CIVILIZOVANÉM SVĚTĚ EXISTUJE PODVÝŽIVA

Připraveno ve spolupráci s časopisem Báječná rodina, www.bajecna-rodina.cz.

Chtěli bychom se zbavit pár přebytečných kilogramů, abychom byli zdravější. Měli bychom si však dát pozor, pokud začneme hubnout z neznámých příčin. V první chvíli nás tato skutečnost může potěšit. Dopneme těsné kalhoty a pohled na váhu nás uspokojuje. Nechtěná ztráta tělesné hmotnosti však může v řadě případů signalizovat zdravotní problém.

Plánovaná redukce kilogramů či počtu centimetrů v pase je vhodná jen pro jinak zdravé jedince a pacienty s chorobami přímo spojenými s nadměrnou hmotností, jako jsou diabetici 2. typu nebo osoby s vysokým krevním tlakem. Naopak nemocní s akutními i mnohými chronickými chorobami mohou omezením příjmu kalorií, bílkovin, vitaminů a minerálních látek zhoršit svůj zdravotní stav za bezpečnou hranici.

Více nám o podvýživě spojené s nedostatkem živin prozradil Mgr. Pavel Suchánek, odborník na zdravou výživu: „Snížení počtu kalorií, nedostatek kvalitních bílkovin, minerálních látek a vitaminů vede k porušení imunitních procesů, takže se člověk stává náchylnější k infekcím, včetně chřipky,“ varuje Mgr. Suchánek. Právě v počátku roku zpravidla sílí a vrcholí epidemie chřipky. „Nedostatek přijímaných živin a energie komplikuje, zpomaluje a prodlužuje uzdravení a následnou rekonvalescenci,“ dodává odborník. Proto může trvat i několik dlouhých týdnů, než se nedostatečně vyživovaný člověk zcela uzdraví. U chronicky nemocných pak nedostatečná výživa přispívá k vysokému riziku komplikací, a to až smrtelných infekčních komplikací, jakými je například zápal plic.

Podvýživa u nemocných, nikoli pouze u seniorů

Průzkum, který probíhal v letech 2006 až 2010 v zemích EU, prokázal, že nemocní, kteří jedí méně než polovinu potřebného množství (před hospitalizací), mají dvojnásobné riziko úmrtí v průběhu hospitalizace. To neplatí jen pro pacienty starší 65 let, ale jde o univerzální pravidlo pro nemocné, jejichž stav vyžaduje pobyt v nemocnici. Podvyživení lidé vyžadují intenzivnější léčbu, více léků a péče, zůstávají déle v nemocnici. Podle průzkumu trpí 40 % hospitalizovaných osob podvýživou (na celém světě). Problém bývá podvýživu včas rozeznat, protože podvýživa může ohrožovat lidi v pásmu nadváhy či normální hmotnosti.

Důležitými diagnostickými kritérii je odpověď na dvě jednoduché otázky:

  • Hubnete, aniž se o to snažíte?
  • Jíte méně, protože máte menší chuť k jídlu?

Podle nové definice podvýživy se rozlišují tři typy podvýživy (malnutrice):

  1. Malnutrice spojená s hladověním (mentální anorexie a bulimie – tedy i jedinci dodržující neodůvodněnou redukční dietu).
  2. Malnutrice spojená s chronickou chorobou, která vede k úbytku svalové hmoty (například nádorové onemocnění, revmatoidní artritida, choroby poutající pacienta na lůžko, imobilita, CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc), ledvinné choroby apod.).
  3. Malnutrice u akutních onemocnění (všechna infekční onemocnění, včetně chřipky, sepse, úrazy, popáleniny apod.).

Co je klinická enterální výživa

Nemoc si nikdo neplánuje, ale pokud nás či někoho z blízkých už postihne, můžeme mít v záloze nutriční řešení v podobě klinické enterální výživy, které posiluje obranyschopnost a urychluje hojení v akutních stavech, mírní negativní důsledky chronických chorob, předchází „vyhladovění“ při závažných, například nádorových onemocněních.

„Přípravky klinické enterální výživy dodají potřebnou energii, kvalitní bílkoviny, vitaminy a minerální látky, některé obsahují i prebiotika, tedy látky, které pozitivně ovlivňují stav střevní mikroflóry,“ upozorňuje Pavel Suchánek. „Dostatek kvalitních bílkovin, sacharidů a doplnění vitaminů spolu s minerálními látkami působí proti úbytku svalové hmoty, k němuž dochází u pacientů upoutaných na lůžko,“ radí Suchánek. Funkční svalstvo pak napomáhá i rychlejší rekonvalescenci a umožňuje účinnou rehabilitaci, usnadňuje „vstávání z lůžka“, mírní pocit únavy. Proto je vhodné pamatovat na klinickou enterální výživu také před (plánovanou) operací a zařadit ji do léčebného režimu v řádu několika hodin po chirurgickém výkonu.


Autor: editor
Vloženo: 11.7.12

PŘÍČINOU BOLESTI ZAD MŮŽE BÝT I SEZENÍ S NOHOU PŘES NOHU

Sezení s nohou přes nohu může být závažným prohřeškem proti etiketě, zvlášť když se pohybujete ve společnosti velmi významných lidí. Kromě toho, že...
Celý článek

JAKÝ JE PŘÍBĚH VAŠÍ SNÍDANĚ?

Snídaně je základem naší fyzické i duševní kondice, měla by totiž dodat přibližně čtvrtinu denní potřeby energie. Nestíháte ji? Snídaně se dá...
Celý článek

CO JSOU SUPERPOTRAVINY, RAW FOOD NEBO SMOOTHIES?

Všude se dnes mluví o superpotravinách. Víte, co to vlastně je? A proč nám může prospět raw food? Nebo jak si připravíme smoothies? Více se dozvíte...
Celý článek

BYLINKOVÁ ZAHRÁDKA

Sehnat čerstvé bylinky dnes není velký problém, prodávají se v květináčích i ve svazcích. Nejčerstvější přísun kuchyňských bylinek vám ale zajistí...
Celý článek