Na pultech se pomalu objevují první namodralé plody – švestky. Toto ovoce se rychle kazí a zavařování ve velkém není zrovna v módě. Na přípravu domácích povidel se asi také nevrhnete a sníst kilo švestek na posezení by se vám nemuselo zrovna vyplatit. Švestky totiž při větší konzumaci mohou zrychlit pohyb střev, což je pro organismus v zásadě velmi prospěšné, ale pro nás ne vždy vítané. Takže – co s nimi? Upečte si švestkový koláč. Jde to i velmi rychle!
Potřebujete:
Na těsto:
• 1 směs na Buchty Dr.Oetker
• 260 ml vody
• 12 polévkových lžic rostlinného oleje
Na obložení:
• 1 kg švestek
Na drobenku:
• 100 g hrubé mouky
• 150 g moučkového cukru
• 100 g měkkého másla
Ještě potřebujeme:
• plech na pečení o rozměrech 30×40 cm
Příprava:
Kynuté těsto připravíme ze směsi na buchty, vody a oleje dle návodu na obalu. Po vykynutí těsto vyválíme a přeneseme na vymazaný plech.
Švestky omyjeme, vypeckujeme a poklademe na těsto.
Na přípravu drobenky zpracujeme všechny suroviny ručně v misce. Koláč ve formě posypeme drobenkou, vložíme do předehřáté trouby a pečeme v elektrické troubě při 180 stupních nebo v plynové na 3. stupeň (v horkovzdušné troubě 160 stupňů). Doba pečení: asi 35 minut
Koláč necháme vychladnout, před podáváním nakrájíme na řezy a pocukrujeme.
Autor: editor
Vloženo: 28.7.09
Léto je jako stvořené pro oslavy všeho druhu. Proč se
neblýsknout před známými originálním dortem, který v obchodě běžně
nekoupíte? Větrníkový dort...
Celý článek
Mnoho žen po pořízení myčky zažívá lehké rozčarování.
Myčka nemyje, tak jak si představovaly, nádobí je zašedlé, příbory
rezaví a na talířích...
Celý článek
Vánoce jsou za dveřmi a mnohé z nás čeká příprava
svátečního menu. Nejen Štědrý den, ale i další vánoční svátky
chceme prožít s rodinou,...
Celý článek
Kdo z nás by neznal a někdy neochutnal puding. Teplý
s piškotky, vychlazený s ovocem. Vděčné řešení pro bezradnou
hospodyňku u poloprázdné ledničky,...
Celý článek